Mitä tietoturvasta pitäisi tietää? Centria SecuLabin helppotajuisissa podcasteissa pureudutaan arjen tietoturvatilanteisiin ja niistä selviämiseen.

Käsikirjoittajina ja lukijoina toimivat Tom Tuunainen ja Laura Palovuori Centria-ammattikorkeakoulusta. Lapsiäänen näyttelijä on Matilda Alqasim.

 

Ensimmäisessä osassa pohditaan, mitä puhelimen sovellusten tietosuojasta kannattaa tietää.

 

Toisessa osassa pohditaan älypuhelinten järkevää käyttöä. Älypuhelinten määrän kasvaessa myös haittaohjelmien määrä kasvaa. Paras suojautumiskeino on tietoturvauhkien tiedostaminen ja maalaisjärki.

 

Kolmannessa osassa pohditaan, mitä puhelimen suojaamiseksi kannattaa tehdä, jotta huolet vähenevät ja voit nukkua yösi kunnolla.

 

Neljännessä osassa pohditaan, millaisia tietoja sosiaalisen median kanavilla on sopivaa julkaista. Kannattaa myös muistaa, että sosiaalisen median profiileja voidaan kaapata, joten et voi koskaan olla varma, onko löytämäsi tieto totuudenmukaista.

 

Tietoturva-podcastin viidennessä osassa kerrotaan hyvien salasanojen (tai salalauseiden) tärkeydestä. Hyvä salasana on vaikea ja monimutkainen, mutta helppo muistaa, kuten esimerkiksi jokin lause.Älä myöskään käytä samaa salasanaa eri palveluissa.  

Osa 5. Salasanat                            

 

Tietoturva-pocastin kuudennessa osassa kerrotaan haittaohjelmista ja niihin varautumisesta. Olet saattanut törmätä sanoihin virus, vakoiluohjelma, troijalainen tai mato. Nämä ovat nimiä erilaisille haittaohjelmatyypeille. Haittaohjelman tekijä voi olla mistä päin maailmaa tahansa, ja uhriksi voi joutua kuka vain. Tarvitaan vain tietokone, teknistä osaamista ja pahat aikeet. Vanha sanonta pätee tässäkin. Tilaisuus tekee varkaan! Jos tietoturvasi on heikko, saatetaan juuri sinut valita kohteeksi. Varusta siis tietokone virustorjuntaohjelmalla ja pidä se ajantasalla. Ja mieti hetki, ennen kuin klikkaat!

Osa 6. Haittaohjelmat                    

 

Tietoturva-podcastin seitsemännessä jaksossa kerrotaan tietojenkalastelusta. Kannattaa olla erityisten tarkkana, jos sähköpostiin tupsahtaa kiireellisiä tilisiirtopyyntöjä tai tilitietojen muutoksia. Älä myöskään klikkaa sähköpostissa olevia linkkejä, joiden väitetään vievän pankin sivuille. Tietojenkalastelijat ovat erityisen kiinnostuneita tiedoista, joiden avulla voi ansaita rahaa, saada pääsyn esimerkiksi yritysverkkoon tai sosiaalisen median tileille.

Osa 7. Tietojenkalastelu                    

 

Centria SecuLabin tietoturva-podcastin kahdeksannessa osassa käsitellään yleisiä hyviä käytänteitä. Ohjelmistopäivitykset sisältävät turvallisuuspuuteiden korjauksia, pidä siis ohjelmistot päivitettynä. Muista tehdä varmuuskopiot tärkeistä tiedoista ja testaa niiden palauttamista säännöllisesti. Monivaiheinen tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että salasanan lisäksi käytät esimerkiksi mobiilivarmennetta tai sormenjälkeä. Tarkastele myös yrityksesi työntekijöiden pääsyoikeuksia, jokaisen ei tarvitse päästä käsiksi kaikkiin tietoihin. Ja muista maltti, kiire ja stressi huonontavat tietoturvaa!

Osa 8. Hyviä käytänteitä                

 

Tämän kertaisessa jaksossa Centria SecuLabin vieraana on erityisasiantuntija Helinä Turunen Kyberturvallisuuskeskuksesta. Millaisessa ympäristössä toimimme nykyään, kun melkein kaikki päivittäinen tekeminen on digitaalista? Osaammeko suhtautua digitaaliseen turvallisuuteen yhtä vakavasti kuin fyysiseen turvallisuuteen? Lisäksi kannattaa huomioida, että meidän jokaisen oma arkinen tieturvamme on osa globaalia kyberturvallisuutta.

 

Tietoturva-podcastin 10. osassa vieraana on VAHTI-pääsihteeri, johtava erityisasiantuntija Kimmo Rousku Digi- ja väestötietovirastosta. Vaikka DVV tarjoaa digiturvapalveluita nimenomaan julkishallinnolle, voivat niistä hyötyä yhtälailla niin kansalaiset kuin yrityksetkin.